Nyhet publicerad
2025-01-15
Utmärkelsen delas ut till dem som gjort extraordinära insatser som gynnat UTN som organisation, UTN:s medlemmar, engagemanget inom UTN, Uthgård, studenterna vid Uppsala universitets teknisk-naturvetenskapliga fakulteten eller stärkandet av Uppsalas utbildningar och forskning inom teknik och naturvetenskap. Beslutet togs av UTN:s fullmäktige under FUM2024:6. Förtjänstmedaljen i guld kommer att delas ut under Naturvetarbalen 2025 och i samband med detta kommer Sebastian och Emma även att installeras som hedersmedlemmar i UTN.
Sebastian Grönlund har genom sitt engagemang och sin genuina omtanke för UTN och dess medlemmar visat en enastående dedikation som går långt utöver vad som kan förväntas av en ämbetsverkare. Hans insatser präglas av en orubblig vilja att stötta kåren och dess engagerade, och han har alltid varit en stabil och pålitlig kraft som skapar trygghet och arbetsglädje för dem omkring honom.
Sebastian har, särskilt under sin tid som heltidare, satt kårens grundläggande värden i fokus: att allt kåren gör är för medlemmarna, med medlemmarna och tack vare dem. Genom att alltid se individen och arbeta inkluderande har han stärkt gemenskapen inom UTN och visat vad det innebär att sätta människor i centrum.
Utöver sina formella uppdrag har Sebastian även gjort skillnad genom att vara en inspirationskälla och en förebild för andra engagerade. Hans förmåga att skapa en positiv arbetsmiljö och hans vilja att alltid sträcka ut en hjälpande hand har haft stor betydelse för att lyfta såväl individer som projekt inom kåren. Denna kombination av engagemang, empati och ledarskap har lämnat ett bestående avtryck på UTN och dess verksamhet.
Med sitt orubbliga hjärta för kåren och sina många insatser, som alltid präglas av professionalism, omtanke och inspiration, med ett stort leende på läpparna, är Sebastian en värdig mottagare av UTN:s förtjänstmedalj i guld.
Som student på 2010-talet vid civilingenjörsprogrammet i energisystem gjorde Emma Wiesner betydande insatser för UTN och dess medlemmar genom sina mångåriga engagemang. Hon hade flera framträdande uppdrag, bland annat som vice projektledare för Utnarm, ordförande för ES-sektionen och för SIV samt som studentrepresentant. Emma var en drivande kraft i att utveckla och implementera nya arbetssätt inom kåren och bidrog aktivt i processen att göra UTN till en självständig studentkår.
Efter examen har Emma fortsatt att stärka ingenjörers och naturvetares roll i samhället, bland annat som ledamot i Europaparlamentet, där hon framhåller vikten av teknisk och naturvetenskaplig kompetens i politiken. Genom sitt deltagande i mentorskapsprogram har hon stöttat och inspirerat ingenjörer och naturvetare, oavsett politisk färg eller bakgrund, att engagera sig och ta plats inom politiken. Hennes arbete ger nya perspektiv på karriärmöjligheter efter examen och på ingenjörers och naturvetares potential att påverka framtiden.
Med sitt brinnande engagemang, sin problemlösningsförmåga och sitt inkluderande ledarskap kombinerat med en smittande arbetsglädje och kunskapsspridning har Emma haft stor betydelse för UTN såväl som för ingenjörs- och naturvetarstudenter i stort.