Din studietid i Uppsala

Uppsala erbjuder en unik studiemiljö med historisk charm och modern forskning. Här finner du 13 nationer och aktiva studentkårer och föreningar, såsom Uppsala teknolog- och naturvetarkår, som fixar evenemang och skapar fina minnen.

Studentboende i Uppsala

Att hitta ett boende i Uppsala kan vara en utmaning, men med rätt strategi och resurser kommer du snart att kalla denna stad ditt hem. Börja med att registrera dig hos de stora bostadsförmedlingarna och utforska nationernas bostadserbjudanden. Använd onlineplattformar som Blocket och Facebook för fler möjligheter. Och missa inte att skydda ditt nya hem med en hemförsäkring.

Cyklar och bussar

I Uppsala är cykeln kung. Det finns en anledning till att staden ofta kallas för "Nordens Amsterdam". Med en cykel når du enkelt alla hörn av staden. Om cykling inte är för dig, oroa dig inte – Uppsalas bussnät täcker alla viktiga rutter och håller dig ansluten.

Hitta dina studieplatser

Ditt akademiska äventyr kommer att ta dig till olika campus som Ångström, EBC, Geo, BMC och SLU. Mazemap är ett ovärderligt verktyg som hjälper dig att hitta rätt i universitetets labyrint.

Studiestöd och budgetering

Studiestödet från CSN är en grundsten i många studenters ekonomi. Det kombinerar bidrag och lån, vilket ger dig flexibilitet att fokusera på dina studier. Var medveten om dina rättigheter och skyldigheter, och håll CSN uppdaterad om dina studieframsteg för att undvika ekonomiska överraskningar.

Delta och påverka

Mottagningar och engagemang i UTN eller nationerna är perfekta sätt att träffa nya människor och skapa ett nätverk. Delta i evenemang, gå med i en nation och njut av Uppsalas unika studentkultur med gasquer, baler och andra traditioner. Eller varför inte gå med i en kommitté eller arbetsgrupp, eller driva ett projekt? Din tid i Uppsala är en chans att växa både personligen och professionellt.

Torsdagspub på Uthgård

Torsdagspuben erbjuder veckovisa teman, spännande smaker och en chans att umgås med nya och gamla vänner. Besök UTN:s Klubbverk på Facebook för senaste nytt om våra pubkvällar.

Café Bocken

Café Bocken på Uthgård är den perfekta platsen för en paus. Här serveras allt från färskt fikabröd till mättande luncher, alltid till priser som passar en studentbudget. Och om du behöver en paus från studierna erbjuds ett urval av sällskapsspel.

Uppsala teknolog- och naturvetarkårs styrelse
Uppsala teknolog- och naturvetarkårs styrelse
Uppsala teknolog- och naturvetarkårs styrelse
arrow_back_ios
arrow_forward_ios

Torsdagspuben och andra höjdpunkter i studentlivet.

Vanliga frågor om studentlivet i Uppsala

Hur hittar jag boende i Uppsala?

Det är rekommenderat att så snart som möjligt registrera sig i bostadsköer hos Uppsala Bostadsförmedling, Rikshem och Heimstaden. Nationerna erbjuder också boenden, så kontakta dem direkt. Använd onlineplattformar som Blocket.se och Facebookgrupper för att hitta andrahandskontrakt.

Vad är det bästa sättet att ta sig runt i Uppsala?

Cykel är det mest effektiva och populära transportmedlet i Uppsala. Staden är väl anpassad för cyklister med många cykelvägar och cykelparkeringar. Det finns också ett omfattande bussnät för längre sträckor eller under vintermånaderna när cykling kan vara svårare.

Vilka campus ska jag som Teknat-student främst använda?

Samtliga studenter vid Uppsala universitet har tillgång att vistas vid universitetets samtliga campus. Det finns med andra ord inga specifika campus särskilt för studenter vid Teknat. Däremot sker majoriteten av Teknat-studenternas undervisning vid Ångströmlaboratoriet, BMC, Geocenter och EBC.

Hur ansöker jag om studiestöd från CSN?

Du ansöker om studiestöd direkt via CSN:s hemsida. Du kan ansöka om både studiebidrag och studielån. Kom ihåg att noga följa CSN:s regler för studieprestation för att undvika återbetalningskrav.

Kan jag hitta studieplatser utanför campus?

Ja, det finns många studieplatser runt om i Uppsala. Bibliotek, caféer och nationer erbjuder lugna platser där du kan studera. Café Bocken på Uthgård är också ett populärt ställe bland studenter för att plugga.

Vad ska jag göra om mina studier ändras och påverkar mitt studiestöd?

Om det sker förändringar i dina studier som påverkar din rätt till studiestöd måste du snarast meddela CSN. Det kan handla om ändrad studietakt, uppehåll i studierna eller om du avslutar dina studier. Detta för att anpassa ditt studiestöd och undvika att behöva betala tillbaka felaktigt utbetalt stöd.