Studiebevakning

Studiebevakning är kårens arbete med att försvara dina rättigheter som student och se till att du får en utbildning som håller hög kvalitet.

Studiebevakning är den verksamhet där kåren följer, utvärderar och deltar i beslut om utbildningens kvalitet och innehåll. En viktig del av studiebevakningen är att se till att din röst hörs och tas på allvar av universitetet. Detta innebär att UTN arbetar kontinuerligt med att påverka den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (Teknat) för att se till att din studiemiljö och dina utbildningsförhållanden blir så bra som möjligt!

Åsiktsprogram

Kårens arbete med studiebevakning utgår ifrån ett åsiktsprogram som innehåller ställningstaganden i olika högskolepolitiska frågor. Åsiktsprogrammet fastställs av kårens fullmäktige (FUM) och ligger till grund för det arbete som utförs av kårens studentrepresentanter när de har möten med universitetet. Läs kårens åsiktsprogram här.

Studentrepresentanter

Studentrepresentanter tillsätts av kåren för att på olika möten med universitet föra fram studenternas röst. Deras roll är viktig för att se till att studenternas perspektiv och behov beaktas i alla områden av universitetets verksamhet. Du kan läsa mer om kårens studentrepresentanter här.

Fallverksamhet

Om du som student eller doktorand känner att något inte gått rätt till med din utbildning eller studiemiljö kan du få hjälp av kårens studiebevakare. Du kan läsa mer om fallverksamhet här.

Studiebevakning på olika nivåer

Kårens arbete med studiebevakning är uppdelat på tre nivåer:

Lokal nivå syftar på råd, nämnder och arbetsgrupper som verkar på institutionsnivå eller specifikt för vissa program, t.ex. institutionsstyrelser och programråd. Beslut som rör enskilda utbildningar och institutioner tas ofta på denna nivå, och dessa studentrepresentanter utses oftast av UTNs sektioner.

Fakultetscentral nivå syftar på råd, nämnder och arbetsgrupper som hanterar frågor som berör flera utbildningsprogram inom fakulteten, t.ex. tekniska utbildningsnämnden (TUN) och naturvetenskapliga utbildningsnämnden (NUN). Här handlar det ofta om bredare utbildningsfrågor, studentservice, pedagogisk utveckling, och lokalfrågor. Kårens studiebevakare är de huvudsakliga studentrepresentanterna på den här nivån, men de tillsätter också ett antal studentrepresentanter via öppna sök som vanligtvis sker i maj. Sök här!

Universitetscentral nivå oUniversitetscentral nivå syftar på råd, nämnder och arbetsgrupper som hanterar frågor som berör alla studenter på hela universitet, även de som inte studerar på teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. På denna nivå hanteras t.ex. disciplinärenden, tentalokaler, och IT-system som Studium, och i dessa frågor samarbetar Uppsalas olika studentkårer för att gemensamt värna om alla studenters intressen. Från UTNs sida är både ordförande och studiebevakarna inblandade i samarbetet, men Uppsalakårernas samarbetsorgan UUFS tillsätter också ett antal studentrepresentanter genom öppna sök som vanligtvis sker i april. Sök här!

Kårens studiebevakare

Kårens studiebevakare är studenter som tagit studieuppehåll för att jobba heltid med studiebevakning. På UTN finns fyra studiebevakare, alla med olika ansvarsområden. Även kårens ordförande deltar i studiebevakningsarbetet och arbetar på universitetscentral nivå gentemot universitetets ledning.

Studiebevakare med utbildningsansvar

Studiebevakare med utbildningsansvar är fokuserade på att säkerställa att utbildningen håller hög kvalitet. De hanterar frågor relaterade till undervisning, till exempel frågor kring examinering och tidsramar för rättning av tentor. Dessutom bedriver studiebevakarma fallverksamhet som du kan läsa mer om högre upp på sidan. 

  • Utbildningsansvar för teknik (Utb-t): Har särskilt ansvar för tekniska utbildningar såsom civil- och högskoleingenjörsprogrammen samt tekniska masterprogram.
  • Utbildningsansvar för naturvetenskap (Utb-n): Har särskilt ansvar för kandidat- och masterprogram inom naturvetenskapliga områden.
  • Utbildningsansvar för forskarutbildning och samverkan (Utb-f): Har särskilt ansvar för frågor som rör doktorandstudier samt samverkan med andra kårer.

Studiebevakare med studiesocialt ansvar

Studiebevakare med studiesocialt ansvar fokuserar på studenternas välbefinnande under och i anslutning till utbildningen. Hen arbetar med frågor som rör studielokaler, arbetsmiljö, likabehandling och andra psykosociala aspekter av studentlivet. Studiebevakaren med studiesocialt ansvar bedriver också fallverksamhet.

  • Studiesocialt ansvar (Soc): Fokuserar på studenternas välbefinnande och rättvis behandling under studietiden.

Kontaktinformation

Om du har frågor, förslag eller vill engagera dig i studiebevakningsarbete är du välkommen att kontakta studentkårens studiebevakare. De kan även nås på bevakare@utn.se.

Malin Jansson

Studiebevakare med studiesocialt ansvar

Benjamin Eneslätt

Studiebevakare med utbildningsansvar för forskarutbildning och samverkan

Anna Enerud

Studiebevakare med utbildningsansvar för naturvetensapliga utbildningar

Maria Gregertsen

Studiebevakare med utbildningsansvar för tekniska utbildningar

Intervju med studiebevakarna

Vi har intervjuat kårens heltidsarvoderade studiebevakare om deras bild av studiebevakning och vad deras uppdrag innebär.

Hur hade ni förklarat studiebevakning?

Hur hade ni förklarat studiebevakning till någon av våra medlemmar som aldrig har hört talas om det?

Inom UTN delas studiebevakning upp i två delar: utbildningsfrågor och studiesociala frågor - våra utbildningar ska hålla en hög kvalitet och vi studenter ska få en god studiemiljö. Studiebevakning handlar om att arbeta för dessa saker, exempelvis genom att aktivt driva frågor i olika möten med universitetet.

Varför är studie­bevakning ett lagkrav?

UTN måste studiebevaka för att få vara en kår. Varför då? Varför är studiebevakning så pass viktigt att det är ett lagkrav?

I Sverige är rätten till studentinflytande så stark att den är reglerad i lag. Lagen säger att studenter ska vara med i alla beredande och beslutande organ som har en betydelse för utbildningen eller för studenternas situation. Studentkårerna har som uppgift att förvalta det lagstiftade studentinflytandet genom att utse studentrepresentanter till alla relevanta organ samt svara på remisser om förändringsförslag, och därmed är det ett krav att jobba med dessa saker för att få klassas som studentkår.

Varför ska jag bry mig om studie­bevakning?

Varför ska jag som student bry mig om studiebevakning? Hur är det viktigt för mig och hur påverkar det min utbildning?

Kårens studiebevakare och studentrepresentanter sitter med på universitetets beslutsmöten när beslut fattas i alla möjliga frågor, t.ex. införande av nya kurser och program, förändringar i programmens studieplaner, reglerna för schemaläggning av tentor, samt vilka lärare som ska anställas. Alla dessa beslut påverkar din utbildning! Ofta värdesätter universitetet kårens åsikter, men för att vi ska kunna representera dig på bästa sätt måste du också uppmärksamma oss på de problem du stöter på.

Hur framför ni studenternas åsikter?

Jag har hört att ni framför studenternas åsikter till universitetet men hur gör ni det rent konkret?

Det vanligaste sättet som studenternas åsikter lyfts är just genom deltagande vid olika möten. Kårens studiebevakare sitter i en uppsjö av beredande och beslutande organ vid universitetet, allt från universitetets högsta ledning ned till små arbetsgrupper som diskuterar anställning av en enskild lärare. Vid dessa möten är vår huvudsakliga uppgift att lyfta fram studentperspektivet, och i de flesta fall har vi också rösträtt vid beslut. Generellt sett är Uppsala universitet mycket duktiga på att lyssna på studenternas åsikter. Utöver alla organ som kårens studiebevakare sitter i finns det även många andra studentrepresentanter som antingen sökt en specifik post eller fått den genom exempelvis ett uppdrag vid sin sektion.